Pénzes borítékkal mutatnak szolidaritást a V4-ek

Brüsszel, 2017. december 14.
A V4-ek 35 millió euró pótlólagos pénzügyi támogatást nyújtanak egy Olaszország által koordinált projekt megvalósításához, ami a líbiai határvédelem megerősítését célozza. Az összeget testvériesen négy egyenlő részre bontották a V4-ek. Egy EU-diplomata szerint a gesztus javítja a légkört és a szolidaritást, de nem helyettesítheti a négy tagállam menekültek elosztásában való részvételét.
Intézményi források szerint is nem jelképes összeggel járult hozzá közvetlenül az afrikai migrációs hullám uniós kezelésére létrehozott pénzügyi alaphoz a négy visegrádi ország, melyek vezetői közvetlenül az EU-csúcs csütörtöki kezdete előtt prezentálták ajánlatukat.

A gesztusértékű lépést Jean-Claude Juncker, bizottsági elnök környezete úgy kommunikálta, mint a V4-ek és Juncker októberi találkozójának a gyümölcsét, amelyen szóbeli megállapodást kötöttek arról, hogyan segíthetné az országcsoport a déli irányból Európába tartó migrációs hullám megfékezését célzó olasz és uniós erőfeszítéseket.
 
A négy közép- és kelet-európai ország 35 millió eurót ajánlott fel csütörtökön Paolo Gentiloni olasz miniszterelnöknek, a V4-ek közleménye szerint a líbiai határok megerősítését célzó erőfeszítésekhez. A 35 millió eurón egyenlő arányban osztoznak a V4-ek, ami azt jelenti, hogy mindegyikük nagyjából 9-9 millió eurót tesz a borítékba.
 
A líbiai migrációs helyzet stabilizálására irányuló uniós erőfeszítéseket Olaszország koordinálja, és így a források fölött is rendelkezik.
 
A mostani felajánlás formailag az „Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért” nevet viselő pénzügyi támogatási alapba kerül, aminek 3,3 milliárd euró a keretösszege, és amiből 2,9 milliárdot az EU-büdzsé, a hiányzó 375 millió eurót pedig a tagállamok fedezik. Ezt a keretet eddig 50 millió euró híján feltöltötték a tagállamok, de a V4-ek által most felajánlott összeg ezen felül értendő, és az afrikai alap Észak-Afrika számára elkülönített keretébe kerül.
 
Magyarország már korábban befizette a ráeső 700 ezer eurós részt az alapba.
 
„Azt szeretném, ha az együttműködés a lehető legszorosabb lenne a négy visegrádi ország és a Bizottság között. Ma örömömre szolgál, hogy ennek megvannak az eredményei. A V4-ek ezen a területen teljesítettek, ami fontos. Ez bizonyítja, hogy a V4-ek ugrásra készek, amikor az Olaszországgal és másokkal való szolidaritásról van szó” - örvendezett Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke.
 
Egy nevének mellőzését kérő EU-diplomata tapsra érdemesnek nevezte a V4-ek gesztusát, de azt is világossá tette, hogy ezzel nem válthatják meg a menekültek elosztásában rájuk háruló kötelezettségeket. „Egy dolog a most bejelentett támogatás, és megint másik a jogi szöveg” - mutatott rá az asztalon lévő bizottsági javaslatra célozva, aminek szerves része a kötelező menekültkvóta is. Ez a kérdés volt egyébként a fő fogás a csütörtöki csúcsvacsorán is, ahol ilyen szinten első ízben vitatták meg a migrációs válságkezelés belső dimenzióját.
 
„A pénzügyi erőfeszítéssel és a projekt végrehajtására való készséggel a V4-ek újra jelét adják annak a meggyőződésüknek, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomást csak a külső határok védelmének szavatolása révén lehet hatékonyan kezelni, miközben a migrációs válságot kiváltó okokat is orvosolni kell” - áll a V4-ek közleményében.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook