Magyarország is belépőjegyet váltott a védelmi unióba

Az EU 23 tagállama, köztük Magyarország írta alá hétfőn a közös védelmi politikát érintő állandó strukturált együttműködés létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot, ami az első igazán fontos lépésnek tekinthető a tényleges európai védelmi unió 2025-ig történő létrehozása felé.
Az EU 23 tagállama csatlakozik első körben a védelmi együttműködés elmélyítéséhez, ami egyfajta politikai keretet nyújt a közös védelmi és katonai képességek kiépítéséhez és az önálló európai védelem megteremtéséhez szükséges kezdeményezések számára. Magyarország is ott lesz a startvonalnál: a kormány nevében Simicskó István honvédelmi miniszter is aláírta hétfőn az állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozására irányuló szándéknyilatkozatot.
 
A 28 tagállam közül első körben 23 ország vesz részt a megerősített együttműködésben, amire a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés adott lehetőséget. Csak Nagy-Britannia, Dánia, Portugália, Írország és Málta marad ki első körben a szorosabb védelmi együttműködésből, ami többek között uniós forrásból is finanszírozott közös védelmi képességek létrehozását és fokozzák haderejük műveletekre való foghatóságát és reagálóképességét különböző válsághelyzetekben.
 
A szándéknyilatkozat aláírását követően a Tanácsnak az év vége előtt kell meghoznia a formális döntést a PESCO létrehozásáról és ezzel párhuzamosan be kell azonosítani az első projekteket is. Bár utóbbira elvileg az elindítástól kezdve három hónapot ad a szerződés, a PESCO-ban vezető szerepet játszó Németország és Franciaország nyomására a tagállamokkal szemben elvárás, hogy december végéig jelezzék konkrét projektekhez való hozzájárulásaikat.
 
Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a BruxInfo kérdésére válaszolva azt mondta, hogy Magyarország az úgynevezett modern kihívások elleni erőfeszítésekhez kíván elsősorban hozzájárulni. Ezek közé tartozik a kíber-hadviselés és a stratégiai kommunikáció, amelyek terén a külügyminiszter szerint hazánk a külső beavatkozás célpontjaként „jelentős tapasztalatokkal rendelkezik”. Szijjártó emellett az EU-missziókban való magyar részvételt nevezte még meg hozzájárulásként – jelenleg körülbelül ezer fő teljesít külföldi missziókban szolgálatot.
 
A miniszter kiemelte a tagállamok védelmi iparának európai szintű koordinációját, amiben lehetőséget lát a mára jobbára csak a múltjából és hagyományaiból élő magyar hadiipar újjáélesztése számára. Szijjártó azt is fontosnak nevezte, hogy semmilyen átfedések ne legyenek a NATO és az uniós hadi kiadások között, ne duplikálódjanak a költségek.
 
A hétfőn aláírt szándéknyilatkozat az első hivatalos lépés a PESCO sínre helyezésére. A dokumentum lefekteti az állandó strukturált együttműködés elveit, leszögezve, hogy a PESCO egy ambiciózus, jogilag kötelező és befogadó európai jogi keret az EU területén és polgárainak érdekeit szolgáló biztonsági és védelmi beruházások számára”.
 
A szándéknyilatkozat tartalmazza azoknak az ambiciózus és kötelező közös kötelezettségvállalásoknak a listáját, amelyekről egyetértés jött létre az alapító tagállamok között. Ezek közé tartozik a védelmi költségvetések reálértéken történő rendszeres növelése a közösen lefektetett célok elérése érdekében.
 
A dokumentum a PESCO kormányzására vonatkozó javaslatokat is tartalmaz, ami projektszinten speciális eljárásokkal egészül ki.
 
A Bizottság által 2017 júniusában elindított Európai Védelmi Alap a védelmi kutatások, a prototípusok kifejlesztése és a haditechnikák közös beszerzése terén induló közös együttműködési projekteknek kíván lökést adni. A Bizottság szerint a szándéknyilatkozat aláírása fontos lépés a teljes körű Európai Védelmi Unió 2025-ig történő létrehozása felé.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook