Két hetük van a pislogásra a briteknek

Brüsszel, 2017. november 10.
Továbbra sem értek meg a feltételek arra, hogy az EU döntést hozzon a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalások megkezdéséről – jelentette ki a Brexit-tárgyalások pénteki, sorrendben hatodik fordulóját követően az Európai Unió főtárgyalója. Michel Barnier gyakorlatilag két hetet adott a brit kormánynak álláspontjának tisztázására ahhoz, hogy pozitív javaslatot terjesszen a december közepén összeülő állam- és kormányfők felé.
Bizonyos előrelépést hozott az EU és London között a rendezett kilépés feltételeiről folyó tárgyalások pénteken véget ért sorrendben hatodik fordulója, de az áttörés továbbra is várat magára. Lényegében ezt a mérleget vonta meg az újabb tárgyalási körről a brit kollégájával pénteken tartott sajtótájékoztatón Michel Barnier, az EU főtárgyalója, aki egyértelmű „igennel” válaszolt egy újságíró arra vonatkozó kérdésére, hogy a brit kormánynak gyakorlatilag két hete van álláspontjának tisztázására.
 
Az Európai Tanács december 14-15-én tartja következő ülését Brüsszelben, és a londoni kormány abban bízik, hogy addigra sikerül olyan mértékű előrehaladást elérni a tárgyalásokon, amelynek birtokában az EU francia főtárgyalója pozitív ajánlásával az EU27-ek döntést hozhatnak a tárgyalási folyamat jövőbeni kapcsolatokról szóló második szakaszára való áttérésről.
 
Barnier ugyanakkor világossá tette pénteken, hogy bár a mostani kétnapos fordulón több kérdésben – főleg az állampolgárok jogairól szóló dossziét illetően – sikerült további előrehaladást elérni, a feltételek még közel sem értek meg arra, hogy ilyen tartalmú ajánlást tegyen. Hozzátette, hogy a továbblépésnek nem előfeltétele a részletekig kitárgyalt megállapodás elérése (a jogi szöveg végleges gatyába rázását maga is 2018. októberre taksálta), de elvi szinten mind a három, rendezett kilépéshez szükséges kérdéskörről meg kellene egyezni.
 
Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta, hogy „őszinte és valós előlépést” szeretne látni a három dossziéban.
 
Ezek: a szigetországban élő EU-polgárok, illetve az EU-ban tartózkodó britek jogai, az ír-északír határ átjárhatóságának kérdése és a pénzügyi rendezés, amit az EU részéről nem egyfajta „váltságdíjnak”, vagy szabadság megváltásának, hanem a törvényesen fennálló brit fizetési kötelezettségek teljesítésének tartanak.
 
Ebben, a rendkívül neuralgikus kérdésben semmilyen előrelépésről nem tudtak beszámolni pénteken a felek. Az EU részéről továbbra is ott tartanak, hogy látni szeretnék, miként ülteti át a gyakorlatba a brit kormány Theresa May szeptemberi firenzei beszédét, amelyben azt ígérte, hogy egyetlen uniós tagállamot sem rövidíthet meg a brit kilépés. David Davis ezúttal is csak megismételte may ígéretét és annyit tett hozzá, hogy erről most politikai tárgyalásokat kellene folytatni.
 
A polgárok jogainak ügyében ugyanakkor előrelépést jelentett az a hét első felében közzétett londoni dokumentum, amely részletesen taglalta, milyen könnyített regisztrációs rendszert javasolna London a szigetországban élő és dolgozó európaiaknak. Michel Barnier szerint három fő kérdésben ugyanakkor még nem sikerült megállapodni. Ezek: a családújraegyesítés témája, a szociális jogok hordozhatósága és az elutasító döntésekkel szembeni fellebbezés lehetősége az Európai Bíróságon keresztül.
 
David Davis ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy a brit pozíció a jogérvényesítés módjának kérdésében hajlíthatatlan. „Világos leszek, nem engedünk a bíróságaink szuverenitásának megőrzéséből” - szögezte le.
 
Az ír-északír határ Brexit utáni működésének ügyében sincs elmozdulás, nem utolsósorban azért, mert – és ezt mindkét fél valahol elismeri – ennek rendezéséhez nem árt tudni, hogyan fognak kinézni a jövőbeni kapcsolatok. A brit főtárgyaló jelentőségteljesen és bizonyos uniós elképzelésekre válaszul leszögezte, hogy nem lehet szó olyan megoldásról, ami egy új határvonalat húzna Nagy-Britannián belül (ez célzás azokra a felvetésekre, hogy Észak-Írország a belső piac része maradjon).
 
Michel Barnier emlékeztetett rá, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága 2019. március 29-én pontban éjfélkor meg fog szűnni.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook