Rég nem látott növekedés az EU-ban

Brüsszel, 2017. november 9.
Mind az EU, mind az euróövezet esetében számottevően felfelé módosította növekedési előrejelzéseit a tavaszi állapothoz képest az Európai Bizottság. Ha hinni lehet az őszi előrejelzésnek, az európai gazdaságnak egy évtizede nem volt ilyen jó éve, 2 százalék feletti GDP-növekedéssel.
A korábban vártnál sokkal jobban teljesített idén az európai gazdaság, amely 2017-ben az utóbbi tíz év leggyorsabb növekedését produkálhatja. Egyebek mellett ez derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzéséből.
 
Brüsszel 2,2 százalékos GDP-növekedést jelez előre 2017-ben az eurózóna, és 2,3 százalékos átlagos növekedést az EU egésze számára. Ez jelentős eltérés a tavaszi kilátásokhoz képest, amikor még az eurózónában 1,7%-ra, az EU-ban pedig 1,9 százalékra tippelte a testület a gazdasági növekedés ütemét.
 
A legfrissebb prognózis 2018-ban 2,1 százalékos, 2019-ben pedig 1,9 százalékos GDP-bővüléssel számol az egységes valutaövezetben és az EU-ban egyaránt (tavasszal még 1,8, illetve 1,9% volt az előrejelzés).
 
A testületnél a belső fogyasztás dinamikus bővülésének, a világgazdaság vártnál jobb teljesítményének és a csökkenő munkanélküliségnek tudják be elsősorban a javuló kilátásokat. A hitelezési feltételek javulása és a bizalom visszatérése a befektetési kedvnek is kedvező hátteret biztosít. Kivétel nélkül valamennyi tagállam gazdasága növekszik és a munkaerőpiaci feltételek is javulnak, a bérek viszont csak lassan növekednek.
 
Bár a gazdaság ciklikus kilábalása most mér 18 egymást követő negyedévben tart, a Bizottság szerint továbbra sem tekinthető teljesnek a munkaerőpiac lassú magához térése és a bérek szokatlanul és atipikusan lassú növekedése miatt. Ezért a GDP növekedéséhez és az inflációhoz is elengedhetetlen a politikai támogatás, ami többek között az Európai Központi Bank monetáris lazításából származik.
 
A testület szerint több euróövezeti tagállam is expanzív költségvetési politikát folytat majd 2018-ban, de összességében az eurózónán belül semleges marad a fiskális politika iránya.
 
„Az EU gazdasága mindent egybevéve jól teljesít. Erőteljes a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés, a beruházások nőnek, az államháztartási hiány és az államadósság fokozatosan csökken. A reáljövedelmek közötti konvergencia-folyamat folytatására utaló jeleket is észlelünk. Ugyanakkor számottevő különbségek vannak a tagállamok között, néhány országnak komoly problémái vannak a munkaerőpiaccal” - mutatott rá Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök.
 
Pierre Moscovici arra hívta fel a figyelmet, hogy öt éven át tartó mérsékelt kilábalást követően most felgyorsult Európában a gazdasági növekedés. „Kihívások ugyanakkor maradnak a még mindig magas államadósság vagy a nyomott béremelkedés formájában. Elszánt erőfeszítéseket követel a tagállamoktól a növekedés tartóssá tétele és gyümölcseinek arányos és igazságos elosztása. Ezen túl szerkezeti konvergencia és az euróövezet megerősítése is szükséges annak érdekében, hogy a gazdaság ellenállóbbá váljék a jövendőbeli sokkhatásokkal szemben. Az elkövetkező hetek kulcsfontosságúak lesznek e tekintetben” - jelentette ki az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.
 
Előrejelzésében a Bizottság idén átlagosan 9,1 százalékos munkanélküliséget jósol, ami 2009 óta a legalacsonyabb szintet jelenti. A trend folytatását várják, 2018-ban 8,5, 2019-ben már csak 7,9 százalékos munkanélküliséggel az eurózónában. Az EU28-ak szintjén pedig már idén is 8 százalék alatt lesz a munkanélküliség, 2019-ben pedig 7 százalék közelébe süllyedhet.
 
A dinamikus növekedésnek köszönhetően a közpénzügyek is a tavasszal vártnál sokkal jobban alakulnak. Az eurózóna szintjén a Bizottság 2017-ben 1,1 százalékos, jövőre 0,9, a rá következő évben pedig 0,8 százalékos átlagos deficitre számít. Eközben az államadóssági ráta 2019-ben a jelenlegi trendekből kiindulva 85,2 százalékra süllyedhet az euróövezetben.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook