Cseles javaslattal kontrázzák az Északi Áramlatot

A földgáz-irányelv módosításával kívánja biztosítani az Európai Bizottság, hogy minden az EU területére belépő nagyobb gázvezeték megfeleljen az uniós energiaszabályoknak. A szerdán közzétett javaslat megfigyelők szerint mindenekelőtt az Északi Áramlat 2 gázvezeték nem szárazföldi szakaszát érintő jogbizonytalanságot kívánja kezelni.
A földgáz irányelv módosítását kezdeményezte szerdán az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a közös uniós szabályok az EU-n kívülről érkező gázvezetékekre is teljességgel vonatkozzanak. A lépést bizottsági források szerint mindenekelőtt az Északi Áramlat 2 gázvezeték tenger alatti szakasza körüli jogi bizonytalanság indokolja.
 
A hivatalos indoklás értelmében a módosítás egyértelművé kívánja tenni, hogy a 2009-es irányelvben lefektetett elvek (harmadik fél infrastruktúrához való hozzáférése, a tulajdonosi szétválasztás és az átláthatóság) valamennyi harmadik ország felé megépített, vagy onnan beérkező gázvezetékre vonatkozzanak az Európai Unió joghatósága alá tartozó területen, praktikusan az EU határain belül.
 
„Ez biztosítani fogja, hogy valamennyi az Unió területére belépő nagyobb gázvezeték megfeleljen az EU szabályainak, ugyanolyan fokú transzparencia mellett működjön, valamennyi piaci szereplő számára hozzáférhető legyen és hatékonyan funkcionáljon” - szögezi le közleményében a brüsszeli testület.
 
Nevük mellőzését kérő források elismerték a BruxInfónak, hogy a javaslat azt a jogi kiskaput hivatott becsukni, ami az Északi Áramlat 2 gázvezeték nem szárazföldi szakaszának jogi helyzetét jellemzi. A szabályozásnak ezt az Achilles-sarkát felismerve a Bizottság nemrég mandátumot kért a Tanácstól egy különmegállapodás kitárgyalására Moszkvával annak szavatolására, hogy az uniós szabályokat a majdani gázvezeték az ún off shore (nem szárazföldi szakaszán) is figyelembe vegyék. A projektben elsősorban érintett Németország, de Ausztria és néhány más ország is azonban hallani sem akar erről.
 
Ezért Brüsszel most egyfajta póttervként magának a szabályozásnak a módosítását kezdeményezte. Ha ezt a Tanács és az EP jóváhagyja, akkor Németországnak ezt kell majd képviselnie Oroszország felé a majdani gázvezetékről folyó egyeztetéseken.
 
A Bizottság több ízben is nyilvánvalóvá tette, hogy politikailag nem támogatja a beruházást, mert az tovább erősítené az EU egy szállítótól, jelesül Oroszországtól való függőségét. Brüsszelnek ugyanakkor nincs eszköze arra, hogy leállítsa a projektet, ameddig az megfelel az érvényes jogi rendelkezéseknek. Most, hogy a jogi háttér változtatását kezdeményezte, a Bizottság reméli, hogy így nagyobb beleszólása lesz a projektbe.
 
A javaslat minden meglévő és jövőben megépülő import-gázvezetékre vonatkozik – hangsúlyozták Brüsszelben, ahol cáfolják, hogy egyfajta lex Északi Áramlatról lenne szó.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook