Az EP elnöke interveniálhat a magyar konzultáció ügyében

Brüsszel, 2017. november 8.
Az Európai Parlament elnöke „személyes beszélgetésre” fogja invitálni a magyar nagykövetet és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg kívánja kérdezni a legújabb Soros-ellenes nemzeti konzultációról – közölték különböző források az EP elnökök értekezletének szerdai ülése után.
Élénk vita alakult ki az Európai Parlament legfelső döntéshozói testületében az aktuális magyar nemzeti konzultációról, amelynek végén több egybehangzó forrás szerint Antonio Tajani, az EP néppárti elnöke maga javasolta, hogy „egy személyes beszélgetésre” kívánja invitálni a magyar nagykövetet és Orbán Viktor miniszterelnököt is fel kívánja hívni, hogy magyarázatot kérjen a legutolsó, Soros-tervről szóló nemzeti konzultációra.
 
A magyar kormány által indított konzultációról Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője tájékoztatta az elnökök értekezletét, ami az elnökből, az alelnökökből és a frakcióvezetőkből áll. Verhofstadt, aki korábbi belga miniszterelnök, források szerint azt mondta, hogy a konzultáció nyelvezete „a 20-ik századi európai történelem legsötétebb napjait idézi”.
 
Az ALDE vezetője arra szólította fel a Parlament elnökét, hogy lépjen fel a kérdőívvel szemben és védje meg az európai értékeket. Ezt élénk vita követte, amelynek végén állítólag Tajani maga javasolta a nagykövet „meghívását” (az EP elnöke formailag nem rendelheti magához egy tagállam nagykövetét) és a telefonbeszélgetést a magyar kormányfővel.
 
A vezetők abban is egyetértettek, hogy a LIBE-szakbizottságban Magyarországról készülő jelentésnek (ezt a zöld párti Judith Sargentini gondozza majd) erre a kérdésre is ki kell majd térnie. Források szerint az ECR és az EFN pártcsoportok képviselőinek kivételével mindenki támogatta a javasolt lépéseket és megegyeztek, hogy a következő elnökök értekezletén visszatérnek a kérdésre.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook