Zöld jelzés az EP-től az Európai Ügyészségnek

Brüsszel, 2017. október 5.
Az Európai Parlament csütörtökön hozzájárulását adta az Európai Ügyészség felállításához, amiről jövő héten születhet végleges döntés a Tanácsban. Az EPPO az EU-pénzeket érintő csalási ügyekben nyomozhat és kezdeményezhet vádemelést majd a tagállami bíróságokon. Az Európai Bizottság felszólította a kimaradó tagállamokat, köztük Magyarországot a mielőbbi csatlakozásra.
Beleegyezését adta csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament az egyelőre 20 tagállam részvételével induló Európai Ügyészség (EPPO) megalakításához. Ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy a Tanács jövő héten elfogadja az ügyészség megerősített együttműködés keretében történő létrehozásáról szóló rendeletet.
 
Az Európai Ügyészi Hivatal - ami a Csalás Elleni Hivataltól, az OLAF-tól eltérően az uniós büdzsét érintő csalási és határokon átnyúló adócsalási ügyekben önállóan nyomozhat és vádemelést is kezdeményezhet a tagállami bíróságokon – így az euróhoz, Schengenhez, az egységes szabadalomhoz és a különböző állampolgárságú házaspárok válásához hasonlóan a kétsebességes modellben indul útjára.
 
Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Szlovénia vesz részt első körben a kezdeményezésben.
 
Nagy-Britannia, Írország és Dánia élt a szerződés nyújtotta kimaradási lehetőségével. Magyarország, Lengyelország, Málta, Hollandia és Svédország különböző okok miatt egyelőre távol maradt, de a rendelet elfogadását követően bármikor csatlakozhat az alapító tagokhoz.
 
Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa és Vera Jourová, aki az igazságügyi tárcát irányítja a Bizottságban csütörtökön arra sürgette a kimaradó országokat, hogy minél hamarabb csatlakozzanak a többiekhez. Arra is emlékeztettek, hogy az EPPO hatásköreit a jövőben a határokon átnyúló terrorcselekmények nyomozására is kiterjeszthetik, és a Bizottság jövőre terjeszti elő erre vonatkozó javaslatát.
 
A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyésznek hatáskörében áll majd, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekmények ügyében, például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló áfacsalások esetében.
 
Jelenleg csak a nemzeti hatóságok járhatnak el a strukturális alapok forrásaival történő visszaélés vagy a nemzetközi ÁFA-csalások esetén, de az ő joghatóságuk az országhatárig terjed.
 
Az Európai Ügyészség (EPPO) felállítása meggyorsítja az információcserét, összehangolja a rendőrségi nyomozásokat, lehetővé teszi a gyanúsítottak nemzetközi elfogását és számláik, vagyonuk gyors lefoglalását, befagyasztását.

Az Ügyészség szorosan együttműködik Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egységével (Eurojust) és az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) és kiegészíti azok munkáját, hogy a bűnüldözés hatékonyabb legyen és az elcsalt adófizetői pénzek minél nagyobb hányadát lehessen visszaszerezni.

Barbara Matera (EPP, Olaszország), a parlamenti jelentéstevő szerint „Az EPPO révén, amely a tagállami ügyészek munkáját egy európai testületben egyesíti, javíthatunk az uniós büdzsé rovására elkövetett visszaélések koordinálatlan nemzeti szintű felderítésén. Reméljük, hogy az Európai Ügyészség hatásköre a közeljövőben olyan bűncselekményekre is kiterjed, mint a terrorizmus és az embercsempészet.”

Az EPPO várhatóan 2020-2021-re áll fel. A hivatal Luxemburgban lesz egy főügyésszel, és minden résztvevő országból egy-egy ügyésszel, aki a napi nyomozásokat vezeti, szorosan együttműködve a résztvevő tagállamok által helyben kijelölt ügyésszel.

Ujhelyi István szocialista képviselő a voksolás után kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg az Európai Ügyészséget, ami szerinte egyet jelent azzal, hogy „ezúttal is a becstelenség és a korrupció oldalára álltak”. „Az Orbán-kormány nem szereti, ha bárki zavarja lopás közben, ezért utasítja el az uniós vádhatóságot” - szögezte le az S&D frakció magyar tagja.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook