Brüsszel kötéltáncot jár a katalán konfliktusban

Hosszas hallgatás után megszólalt hétfőn a katalán események ügyében az Európai Bizottság, helytelenítve a madridi kormány által alkalmazott erőszakot, de egyúttal kiállva a spanyol alkotmányos rend tiszteletben tartása mellett.
Egy nappal az erőszakos jelenetekbe torkolló katalóniai referendumot követően az Európai Bizottság párbeszédre szólított fel minden érdekeltet, de nem hagyott kétséget afelől, hogy az adott jogi helyzetben a madridi kormány álláspontját támogatja a függetlenségi mozgalommal szemben.
 
Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn útján egyfelől megismételte az eddigi brüsszeli kommunikációnak azt az alapvetését, miszerint a spanyol alkotmány értelmében a függetlenné válásról vasárnap Katalóniában tartott referendum nem volt törvényes és Spanyolország belső ügyének tekintik a huzavonát a tartomány és a Madrid között.
 
Másfelől a spanyol hatóságok erőfitogtatására reagálva (a rendőri akciókban több tucat polgár megsérült), az eddigi passzivitása miatt az utóbbi napokban sokat bírált testület hangsúlyozta, hogy „az erőszak sohasem lehet a politika eszköze”. Margarítisz Szkinasz szóvivő ugyanakkor többszöri újságírói rákérdezésre sem volt hajlandó elítélni a referendum megakadályozását célzó hatósági erőszakot, bár azt nyilvánvalóvá tette, hogy helyteleníti azt.
 
A Bizottság azzal is egy kissé odaszúrt Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek, amikor minden érdekeltet arra sürgetett, hogy a konfrontáció helyett a párbeszéd útját válassza. Emlékezetes, hogy a madridi kormány mostanáig teljesen elzárkózott mindenféle párbeszédtől azokkal, akiket szeparatistáknak tart.
 
Brüsszel másfelől bizalmáról is biztosította a spanyol miniszterelnököt, hogy képes lesz az alkotmánnyal és az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi elvek tiszteletben tartása mellett úrrá lenni a helyzeten.
 
Jean-Claude Juncker, a testület elnöke hétfőn délután telefonon beszélt Mariano Rajoy-jal, a beszélgetésről eddig nem adtak tájékoztatást.
 
A Bizottság arra a még 2004-ben az akkori Prodi-bizottság által rögzített általános alapelvre is emlékeztetett, mely szerint függetlenségi referendum és egy tagállamból való kiválás esetén az új, független „ország” nem marad automatikusan tagja az EU-nak és kérvényeznie kell felvételét az Unióba. Amiről a tagállamok, jelen esetben a spanyolokat is ideértve, egyhangúan döntenének.
 
„Olyan időket élünk, amikor egységre és stabilitásra van szükség, nem pedig választóvonalakra” - szögezte le hétfőn a Bizottság szóvivője.
 
Sajtójelentések szerint európai parlamenti képviselők egy csoportja levelet írt Juncker elnöknek, arra sürgetve, hogy a vasárnapi incidensek és a civilekkel szembeni erőszak miatt a testület kezdeményezze az EU-szerződés 7-ik cikke szerinti eljárást Spanyolországgal szemben. Juncker szóvivője erre csak annyit mondott, hogy a Bizottság a megfelelő szinten és módon válaszolni fog a levélre.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook