A jogállamnál nem lehet többsebesség

Brüsszel, 2017. szeptember 8.
A jogállami elvek és az egységes belső piac kivételével lényegében bármilyen politikai területen lehetőség van a többsebességes modell gyakorlati alkalmazására az Európai Unióban – húzták alá EU és tagállami politikusok a Bruegel brüsszeli agytröszt éves konferenciáján, ahol az is elhangzott, hogy a kétsebességre inkább eszközként és nem célként kell tekinteni.
Az EU alapító országai inkább szükségszerűségként, keleti partnereik pedig inkább fenyegetésként tekintenek a többsebességes Európa koncepciójára, ami egy külön panelbeszélgetés témája volt a Bruegel intézet hétfői éves konferenciáján Brüsszelben.
 
Matti Maasikas, a sorod EU-elnökséget adó Észtország EU-ügyekért felelős miniszter-helyettese megjegyezte, hogy a többsebességes Európa gondolata rendszerint egy exkluzív klubként merül fel, azt a benyomást keltve, mintha egyes országokat ki akarnának rekeszteni belőle. „Én az integráció további mélyítését nem a többsebességes Európával kezdeném” - jelentette ki a magas rangú észt kormánytisztviselő.
 
Mateusz Szczurek, aki 2013 és 2015 között a Tusk-kormány pénzügyminisztere volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy az eurózónán belül is nagyon eltérő álláspontok léteznek a további reformokat illetően. Szerinte sem feltétlenül a többsebesség jelenti a megoldást, hanem a tényleges problémák beazonosítása és szakpolitikai megválaszolása, és csak ezt követően van értelme a többsebességen gondolkozni.
 
Az európai ügyekért felelős olasz államtitkár szerint ugyanakkor a kétsebesség az európai eszme alapja, hiszen akik gyorsabban akarnak haladni másoknál, azoknak erre lehetőséget kell biztosítani. Pervenche Beres, francia szocialista EP-képviselő úgy látja, hogy a brit kilépés hozta vissza a kétsebességről szóló vitát. Szerinte nem az a kérdés, hogy a többsebességes Európában ki, mit lát, lehetőséget vagy fenyegetést. Ehelyett a történet arról szól, hogy az eurózónát meg kell reformálni, illetve mélyíteni, különben az egész EU léte foroghat veszélyben.
 
Abban azonban földrajzi helyzettől függetlenül valamennyi meghívott egyetértett, hogy két területen nem lehet helye a többsebességes Európának: ez a jogállami elvek tiszteletben tartása és az egységes belső piac.
 
„Az alapvető értékek (tiszteletben tartása) nem szabad választás kérdése. Ebben a kérdésben hajthatatlannak kell lennünk, és meg kell követelni, hogy mindenki tartsa be a közös játékszabályokat” - jelentette ki Sandro Gozi.
 
Az olasz EU-ügyi államtitkár szerint amikor lehetséges, akkor meg kell próbálni a tagállamoknak együtt, azonos tempóban haladni. De, késznek kell lenni arra is, hogy ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, akkor az ennek szükségét érzők nagyobb sebességre kapcsolhassanak. Gozi szerint három feltételt kell szabni a többsebességnek. Egy: nyitottnak kell maradnia (nem egy kiválasztott, hanem eseti alapon szerveződő országcsoportok). Kettő: befogadónak kell lennie, ami számára mindenekelőtt az uniós intézményeket jelenti. Minél több ilyen kezdeményezés indul ugyanis el, annál nehezebben áttekinthető a helyzet és annál nagyobb szükség van a közös intézményekre. Végül pedig mindenki szabad választása kell, hogy legyen.
 
A panelbeszélgetés résztvevői abban egyetértettek, hogy a többsebességes Európa nem lehet önmagában cél, hanem eszköz bizonyos célok elérésére.
 
Az olasz államtitkár szerint az euróövezeten belüli integrációnak fel kell gyorsulnia, de szerinte jelen esetben nem a gazdasági és monetáris unió kiteljesítéséről, hanem inkább átalakításáról van szó úgy, hogy például képes legyen kontraciklikusan beavatkozni a gazdasági folyamatokba. Azt ugyanakkor kizárta, hogy egyfajta szelektálódás (többsebesség) jöjjön létre magán az eurózónán belül is. Azaz, itt mindenkinek egyszerre kellene lépnie.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook