Beszáll az IMF a görög mentőcsomagba

Áttörést értek el az eurócsoport pénzügyminiszterei csütörtökön a görög hitelprogram felülvizsgálatáról és tovább tisztázták a görög adósság könnyítés módozatait is. A megállapodás eredményeként a hitelezők hamarosan folyósítják Athénnak a hitelcsomag harmadik, 8,5 milliárd eurós részletét, az IMF vezérigazgatója pedig a meglévő fenntartások ellenére azt fogja javasolni, hogy az IMF is szálljon be a pénzügyi mentőcsomagba.
Két látványos eredményt is hozott csütörtökön az Eurócsoport ülése a görög kiigazító programról. A pénzügyminiszterek elégedettnek mondták magukat a görög kormány által elfogadott politikai csomaggal és szerkezeti reformokkal, amelyekért cserébe készek folyósítani a hitelcsomag harmadik, 8,5 milliárd eurós részletét.
 
Az Eurócsoport tovább pontosította az adósságkönnyítő intézkedéseket is, amelyek arra indították Christine Lagarde-ot, az IMF vezérigazgatóját, hogy javasolja a valutaalap csatlakozását a hitelprogramhoz.
 
„Valamennyi kérdésben megállapodást értünk el: a feltételesség, az adósságstratégiában való továbblépés és az IMF részvételének az ügyében is” - jelentette ki Jeroen Dijsselbloem csütörtök este a többórás ülést követően.
 
Görögország európai hitelezői először is üdvözölték az intézmények és az athéni kormány között leegyeztetett ambiciózus politikai csomagot és azokat a prioritási akciókat, amelyek nélkülözhetetlenek voltak a görög kiigazítási program második felülvizsgálatának lezárásához. A politikai csomag az Eurócsopot elnöke szerint egy sor olyan reformintézkedést tartalmaz, amelyek célja a görög gazdaság növekedési potenciáljának javítása, és ezzel párhuzamosan a szociális védőháló megerősítése. A reformcsomag többek között a munkaerő- és az árupiacokon irányoz elő intézkedéseket és az uniós strukturális alapok gyorsított ütemű felhasználása is része (2015 júliusa óta 11 milliárd euró strukturális alapot folyósítottak az országnak).
 
Az Eurócsoport a görög parlament által elfogadott prioritási csomagot is üdvözölte, ami a második felülvizsgálat lezárásának előfeltétele. A fiskális csomag jövedelem adó reformot, az adóalap kiszélesítését és nyugdíjreformot tartalmaz. Mindösszesen ezek az intézkedések a GDP 2 százalékának megfelelő megtakarítást eredményeznek és a program lejárta (2018. november) utáni időszak költségvetési céljainak elérését kívánják elősegíteni.
 
Az Eurócsoport pénzügyminiszterei a görög államadósság fenntarthatóságát is megvitatták szem előtt tartva azt a célt, hogy Görögország a program 2018. novemberi lejártát követően méltányos áron jusson kölcsönökhöz a tőkepiacokon. A tagállamok megerősítették a 2016 májusi közleményükben rögzített elveket és kötelezettségvállalásokat, hozzátéve, hogy a rövid távú adósságkönnyítő intézkedések már éreztetik hatásukat és hozzájárultak a görög államháztartás bruttó finanszírozási igényeinek számottevő csökkentéséhez, és jelentős mértékben javították a görög államadósság kilátásait.
 
A pénzügyminiszterek üdvözölték azt a görög kötelezettségvállalást, miszerint 2022-ig a GDP 3,5 százalékának megfelelő elsődleges költségvetési többletet érnek el, majd a 2023 és 2060 közötti időszakban is éves GDP-arányosan 2 százalékos szint közelében tartják az elsődleges többletet.
 
Az Eurócsoport a középtávú adósságkönnyítő intézkedéseket is pontosította csütörtökön, amelyeket a görög program lejárta után készek végrehajtani. A hitelezők készek az EFSF által nyújtott kölcsönök átlagos futamidejének 15 évre történő meghosszabbítására és a kamatokról is.
 
A hitelezők készek az EFSF által nyújtott hitelek feltételeinek kiigazítására is, amennyiben a program lejárta utáni időszakban a növekedési folyamatok kedvezőtlenebbül alakulnak, mint ahogy arra a 2018. novemberi programzárás idején számítani lehetett. Ha a növekedési mutatók kedvezőbben alakulnak a vártnál, a kölcsönöket gyorsabb ütemben is vissza lehet fizetni. Ellenkező esetben a futamidőt és a kamatfizetés idejét még jobban kitolhatják.
 
Az Eurócsoport tagjai hangsúlyozták, hogy az adósságkönnyítési intézkedések aktiválásának feltétele a görög programban foglaltak sikeres végrehajtása. Megismételték, hogy a jelenlegi várakozásokhoz képest negatívabb forgatókönyv esetén készek további hosszú távú intézkedéseket hozni a görög államadósság fenntarthatósága érdekében.
 
A fent említett garanciák birtokában Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója javasolni fogja a valutaalap részvételét a görög pénzügyi mentőcsomagban. Lagarde ugyanakkor nem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy a Nemzetközi Valutaalap még mindig nem tekinti kielégítőnek az európai hitelezők válaszát a görög államadósság fenntarthatóságának problémájára. „Előrelépést láttunk az adósságkönnyítés terén is, jóllehet további egyeztetések szükségesek az európai hitelezők által kilátásba helyezett intézkedések hatóköréről és típusáról” - jelentette ki az IMF vezérigazgatója. Lagarde azt is bejelentette, hogy egy készenléti hitelmegállapodást fog javasolni az IMF igazgatótanácsának „jóval a kivételes hozzáférési küszöb” alatt.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook