Hétfőn elkezdődik a tárgyalás a Brexitről

Brüsszel, 2017. június 15.
Az EU és a brit kormány főtárgyalója csütörtöki megállapodásának értelmében június 19-én hétfőn elkezdődnek a tárgyalások a Brexitről. Brüsszelben Theresa May meggyengült pozíciója miatt hektikus tárgyalási folyamatra készülnek.
Michel Barnier, az EU főtárgyalója és brit kollégája, David Davis csütörtökön Brüsszelben megállapodott arról, hogy június 19-én hétfőn megkezdik a tárgyalásokat a brit kilépésről, a Brexitről.
 
Barnier és Davis kettejük csütörtöki egyeztetését követően közös közleményben jelentették be a brrüsszeli tárgyaláskezdést, véget vetve ezzel a folyamat csúszásáról szóló találgatásoknak.

Hétfőn 11 órakor veszi kezdetét a tárgyalási folyamat, és az első forduló délután 6-ig tart majd. Az első körben az uniós és a brit polgárok helyzetével, a kilépés pénzügyi feltételeivel, továbbbá az észak-ír határ kérdésével foglalkoznak majd. Megvitatják továbbá a tárgyalási folyamat strukturálását és azt, hogy milyen témáka, milyen sorrendben tárgyaljanak a következő hónapokban.

A találkozót követően a felek sajtótájékoztatót tartanak.
 
A Brexitről szinte napra pontosan egy évvel a kilépésről szóló népszavazás után kezdődnek a tárgyalások az EU és a londoni kormány között. Theresa May kormányfő, akinek tárgyalási pozícióját általános vélemény szerint meglehetősen meggyengítette a múlt heti előrehozott parlamenti választás, még március 31-én jelentette be az EU-szerződés 50-ik cikke alapján a brit kilépési szándékot.
 
Ezzel el kezdett ketyegni az óra: Nagy-Britanniának és az EU-nak két éve van a szabályok értelmében a kilépés feltételeinek a kitárgyalására és annak hivatalos jóváhagyására. Michel Barnier, az EU főtárgyalója szerint 2018 októberéig le kellene zárni a tárgyalásokat (és párhuzamosan előrehaladni a jövőbeni kapcsolatokról később kezdődő egyeztetéseken) ahhoz, hogy 2019 tavaszán sor kerülhessen a brit kilépésre.
 
Nagy-Britannia így már nem venne részt a 2019 májusában és júniusában esedékes következő EP-választásokon.
 
A brit konzervatívok elvesztették parlamenti többségüket az előrehozott választáson, és Theresa May most az észak-ír unionisták tíz képviselőjére számít, hogy ne kisebbségben kelljen kormányoznia. May kormánya korábban a nyers kilépés mellett tette le a voksot, ami azt jelenti, hogy kivezetné az Egyesült Királyságot az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is.
 
Számos vélemény szerint ugyanakkor a gyenge választási eredmény megkérdőjelezi azt, hogy May „kemény Brexitről” szóló forgatókönyvének a történtek után van-e még legitimitása. A miniszterelnök asszony egyelőre nem jelentett be változást a tárgyalási célokat illetően.

A BruxInfónak nyilatkozó EU-források ugyanakkor úgy látják, hogy paradox módon a brit parlamenti választás azoknak a hangját is erősítette, akik a Brexit mellett, illetve ellene kampányolnak. Úgy látják, hogy Theresa May teljesen túszává vált mindkét oldalnak, ami nagyban megnehezíti számára a tárgyalások eredményes lefolytatását.

A londoni térfélen fellépett zűrzavar EU-szempontjából pozitív rövid távú következménye, hogy a brit kormány most már nem ellenzi azt a tárgyalási menetrendet, amit az Európai Bizottság javasolt. Ez két fő szakaszra bontaná a folyamatot: először a kilépés feltételeinek a kitárgyalására, majd - feltéve, hogy ezen a területen megfelelő előrelépést érnek el -, a jövőbeni viszony rögzítésére, ideértve a szabadkereskedelmet.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook