Nyitott könyvek lesznek a gázkerszerződések

Az árakra vonatkozó információk kivételével majdnem minden meglévő, illetve a jövőben kötendő gázkereskedelmi szerződés összes adataiba betekinthet majd indokolt esetben az Európai Bizottság a gázbiztonsági jogszabály-tervezet értelmében, amiről a napokban állapodott meg az Európai Parlament a Tanáccsal. Magyarországon kizárólag az MVM által kötött, illetve kötendő hosszú távú gázszállítási szerződéseket érintik majd az átláthatósági szabályok.
Az Európai Bizottság eredeti javaslatán is továbbmegy a gázkereskedelmi szerződések átláthatóságának biztosításában az a megállapodás, amit a Tanács kötött néhány nappal ezelőtt az Európai Parlamenttel. Az alkura legkorábban május 10-én üthetik rá a pecsétet nagyköveti szinten a tagállamok, bár egyes tagországok néhány napos haladékot kértek.
 
A máltai soros EU-elnökség és az EP által tető alá hozott alku értelmében a hazai gázfogyasztás 28 százalékát egyedileg vagy együttesen (kumuláltan) elérő egy évnél hosszabb hosszú távú kereskedelmi szerződéseket kötelező lesz benyújtani ellátásbiztonsági vizsgálatra a kijelölt tagállami hatóságnak. Amennyiben a hatóság ellátásbiztonsági kockázatokat azonosítana be, a szerződést továbbítania kell majd az Európai Bizottsághoz.

A 28 százalékos küszöbérték jóval alacsonyabb a Bizottság által eredetileg javasolt 40 százaléknál. Ez azt jelenti, hogy a gázellátás-biztonsági jogszabály számottevően kiszélesítette azoknak a kereskedelmi gázszerződéseknek a körét, amelyekre a jövőben rálátásuk lesz a tagállami hatóságoknak, illetve minősített esetekben az Európai Bizottságnak.
 
Nevük mellőzését kérő források szerint a 28 százalékos szint kompromisszum az Európai Parlament maximális transzparenciát követelő és a Tanács sokkal óvatosabb álláspontja között.
 
A gázbiztonsági csomag küszöbönálló elfogadásával az energiaunió egyik fontos pillére kerül a helyére, aminek fő célja a jövőben esetlegesen fellépő gázválságok megelőzése vagy hatásainak a kormányközi és kereskedelmi gázszerződések nagyobb átláthatóságán keresztül történő minimalizálása.
 
Magyarország kezdettől fogva ellenezte a Brüsszel által javasolt mértékű transzparenciát, továbbá azt a korábban elfogadott jogszabályt, ami az Európai Bizottságot felhatalmazza a kormányközi gázszállítási szerződések még aláírás előtt történő véleményezésére. A Tanácsban azonban kisebbségbe került a magyar álláspont.
 
A Tanács által még véglegesítésre váró új szabályok a jelenleginél szélesebb körű adatszolgáltatást írnak elő az 1 évnél hosszabb szerződésekre a kijelölt hatóságnak, de szakértők szerint a rövidebb távú (egy évnél rövidebb futamidejű) szerződéseket is lefedi, ha ellátásbiztonsági kockázatok merülnek fel. Az Európai Bizottság ugyanakkor indokolt esetben egyéb, az automatikus bejelentés hatálya alá nem eső gázkereskedelmi szerződéseket is bekérethet.
 
Az adatszolgáltatás a szerződésekről teljes körű lesz, kivéve az árakra vonatkozó információkat, amelyek bizalmasak maradnak. A jogalkotók másfelől szigorítottak az adatvédelmi szabályokon a kijelölt hatóság és a Bizottság tulajdonába kerülő üzleti titok védelme érdekében.
 
Úgy tudjuk, hogy hazánkban egyedül az MVM által kötött hosszú távú gázszállítási szerződések tartoznak a 28 százalékos szabály alá, a más cégek által kötött nem kulcsfontosságú kis szerződésekre nem vonatkozik a benyújtási kötelezettség. Az MVM számára annyiból kedvezőtlenebb lehet a 40 százalékosnál jóval alacsonyabb küszöbérték, hogy így az esetleges diverzifikálás (az orosz eladótól beszerzett földgáz részarányának csökkentése) esetén sem mentesül majd a transzparencia-szabály alól.
 
A csomag szerves része a kockázat alapú regionális tervezés, amelynek célja, hogy a tagállamok súlyos gázellátási válsághelyzetben előre egyeztetett konkrét tervekkel rendelkezzenek egymás védett fogyasztóinak, köztük a háztatásoknak, a kórházaknak és más szociális intézményeknek a kisegítésére.
 
A jogszabály az eredetileg javasolt 6 helyett négy ellátási folyosóba sorolja a tagállamokat. Magyarország az összes szomszédjával és Németországgal együtt a 2-es számú, ukrán ellátási folyosóba, illetve a jövőben a déli gázfolyosó útvonalába került. Ez azért jó hír, mert ha az ukrán gázszállítás valamilyen oknál fogva leállna, akkor többek között Romániából, Ausztriából, de Németországból is kaphatnánk segítséget.
 
A szolidaritási intézkedésekről a közvetlenül összekapcsolt országoknak kormányközi megállapodást kell 2 éven belül kötniük. Ezek magukba foglalják a háztartások, a védett távhőszolgáltatás és az alap szociális ellátás biztosítását a bajba került országban. A gáztárolók használata is a csomag része, ami a tárolókkal jól felszerelt Magyarország jelentőségét növeli a szomszédok számára.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook