Juncker és Soros azonos hullámhosszon

Brüsszel, 2017. április 27.
Csütörtöki megbeszélésükön Jean-Claude Juncker méltatta Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepvállalását a romák társadalmi beilleszkedésében, a menekültek védelmében, valamint a civil társadalmakért, a szólás- és szerveződés szabadságáért végzett tevékenységét. A magyar származású üzletember támogatásáról biztosította az Európai Bizottságnak a CEU és a nemzeti konzultáció ügyében hozott döntéseit.
Az Európai Bizottság semmi drámait nem lát abban, hogy Jean-Claude Juncker csütörtökön hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a napirenden lévő magyarországi ügyek mellett Ukrajnáról és a Brexitről is véleményt cseréltek. Ezt Margaritisz Szkinasz, a testület szóvivője válaszolta a BruxInfónak a magyar miniszterelnök előző napi bírálatára reagálva, amelyben méltatlannak nevezte a magyar származású milliárdos üzletember ilyen magas szinten történő fogadását.
 
„Az elnökre, és kizárólag az elnökre tartozik annak megválasztása, hogy kivel ül le tárgyalni, és ezt nem vitatja meg senkivel sem” - reagált a szóvivő a magyar miniszterelnök felvetésére, hozzátéve, hogy Juncker és Soros már több mint 20 éve ismerik egymást, és ezalatt számos alkalommal találkoztak. „Nincs ebben semmi drámai” - közölte Szkinasz.
 
Juncker – aki Carlos Moedassal, a kutatásért és a tudományokért felelős biztossal együtt fogadta csütörtökön a filantróp pénzügyi befektetőt – információink szerint nagyra méltatta Soros és az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány hosszú évek óta kifejtett erőfeszítéseit olyan ügyekért, mint a romák társadalmi beilleszkedése, a menekültek védelme, a jókormányzás, az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférés, a civil társadalom, és a szólás-, a szerveződés és a letelepedés szabadsága.
 
Bizottsági források szerint a megbeszélésen áttekintették a civil társadalom helyzetét Európán belül és kívül, többek között Ukrajnában is.
 
Juncker és Moedas meghallgatták Soros György véleményét a CEU körül kialakult helyzetről és tájékoztatták a testület ezzel kapcsolatos előző napi döntéseiről, továbbá a Brüsszel megállítására felhívó nemzeti konzultáció keretében feltett kérdésekre adott bizottsági válaszokról.

„Juncker örömmel vette Soros Györgynek a Bizottság álláspontjához nyújtott támogatását” - közölte egy nevének mellőzését kérő forrás.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook