Juncker Sorossal is megvitatja a magyar ügyeket

Brüsszel, 2017. április 21.
A magyarországi politikai fejleményeket vitatja meg jövő csütörtökön az Európai Bizottság elnökével és a testület három másik tagjával Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke – jelentették be pénteken Brüsszelben. A mozgalmasnak ígérkező brüsszeli diplomáciai hetet lépten-nyomon átszövik majd a magyar kormány tevékenységének megítélésével kapcsolatos események. „A Fidesz Európai Néppártból való kizárása sohasem volt napirenden és nem is tartozik a néppárti prioritások közé” - erősítette meg pénteken a BruxInfónak Siegfried Muresan, a párt szóvivője.
Minden jel szerint egy időben tartózkodik majd Brüsszelben a hét közepén a magyar miniszterelnök és a budapesti kormány által mostanában gyakran támadott magyar származású üzletember, Soros György. Bár Orbán Viktor részvételét hivatalosan még nem erősítették meg az Európai Parlament szerdai, magyar ügyeknek szentelt plenáris vitáján, de Brüsszelben széles körben a kormányfő jelenlétére számítanak.
 
Szerdán már Soros György is a belga fővárosban fog tartózkodni, információink szerint még aznap este tervbe van véve egy találkozó közte és Vera Jourová, az EU igazságügyi és fogyasztóvédelmi biztosa között. A Nyílt Társadalom Alapítvány elnökét és alapítóját csütörtökön fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, továbbá két alelnök, a jogállamisági kérdésekért felelős Frans Timmermans és a gazdasági témákat követő Jyrki Katainen is.
 
Az Európai Bizottság szóvivője szerint Soros és a bizottsági vezetők eszmecseréin „a magyarországi politikai fejlemények” állnak majd a középpontban. Ezek közül is mindenekelőtt a közelmúltban módosított felsőoktatási törvény (és a CEU sorsa), továbbá „a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény tervezete. „Nem kizárhatóan más kérdéseket is megvitatnak majd a találkozókon” - tette hozzá Mina Andreeva.
 
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a biztosi testület április 12-i, magyar ügyeknek szentelt vitáját követően közölte, hogy a felsőoktatási törvény „uniós hatásköröket érinthet és az Európai Gazdasági Térség (EGT) egyetemeire is vonatkozhat”. Utalt rá, hogy a folyamatban lévő jogi vizsgálat azt hivatott tisztázni, hogy a jogszabály összhangban van-e a szolgáltatások nyújtása és a letelepedés szabadságának uniós elveivel, illetve a harmadik országokból érkező kutatók fogadására vonatkozó EU-szabályokkal.
 
Timmermans azt is világossá tette, hogy a civil szervezetekről szóló törvény tervezete is a Bizottság „radarjának képernyőjén van”. „A finanszírozás átláthatóságának biztosítása mellett szólhatnak legitim közérdekek, de minden ilyen intézkedésnek arányosnak kell lennie és nem eredményezhet indokolatlan hátrányos megkülönböztetést az EU-n belül” - szögezte le a politikus április 12-én.
 
Jövő héten egymás után sorjáznak a magyar vonatkozású események Brüsszelben. Szerdán előbb az Európai Parlament plenáris ülésen vitatja meg várhatóan Orbán Viktor jelenlétében a magyarországi helyzetet, két éves szünet után. Az Európai Bizottságot azonban nem Jean-Claude Juncker, hanem helyettese, Frans Timmermans képviseli majd a vitán – erősítette meg kérdésünkre pénteken a testület szóvivője. Juncker szerdán Londonban lesz, ahol Theresa May miniszterelnökkel vitatja meg a Brexittel összefüggő friss fejleményeket.
 
Csütörtökön hozza nyilvánosságra a Bizottság kötelezettségszegési eljárások ügyében hozott döntéseit. A testület első alelnöke legutóbb utalt rá, hogy a döntések némelyike egyébként már folyamatban lévő, vagy új magyar dossziékat is érinthet. Egyes találgatások szerint még az sem kizárt, hogy Brüsszel elindítja az eljárást Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a kötelező menekültkvótákról szóló tanácsi döntés végrehajtásának elmulasztása miatt.

Ezt az információt azonban érdeklődésünkre senki sem erősítette meg a Bizottságnál. Hozzátették, hogy jelen esetben politikai döntésről van szó.
 
Egyes megfigyelők hajlamosak arra, hogy összefüggést lássanak a csütörtöki csomag és a magyar bel- és igazságügy-miniszter szerdára tervezett brüsszeli látogatása között. A Bizottságnál megerősítették, hogy Dmitrisz Avramopulosz, bel- és migrációs ügyi biztos szerdán találkozik Pintér Sándorral és Trócsányi Lászlóval.
 
A „magyar hét” tetőpontjának a szombati nap ígérkezik, amikor előbb reggel ülést tart az Európai Néppárt elnöksége, majd az EPP-hez tartozó pártok és kormányok vezetői. Ezt követi majd az EU27-ek informális tanácsülése, ahol a vezetők jóváhagyják a Brexit-tárgyalásokra kidolgozott iránymutatásokat.
 
Az Európai Néppárt elnökségi ülésén a Magyarországgal összefüggő kérdések is napirenden lesznek. A fórumon hivatalosan az Európai Bizottság különböző magyar ügyekkel kapcsolatos állásfoglalásait és következtetéseit vitatják majd meg. Az Európai Néppárt szóvivője pénteken megerősítette a BruxInfónak, hogy nincs napirenden a Fidesz kizárása a pártból, illetve a parlamenti frakcióból.
 
„A Fidesz kizárása sohasem volt napirenden, és sohasem tartozott az Európai Néppárt prioritásai közé” - közölte telefonon a román néppárti képviselő. Hozzátette, az EPP számára az a lényeg, hogy Magyarország betartsa az uniós jogszabályokat, és amennyiben nem ez a helyzet, akkor kerülhetnek napirendre különböző szankciók (értsd kötelezettségszegési eljárások).

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook