A halálbüntetés a török EU-vágyak végét jelentené

Brüsszel, 2017. április 19.
A halálbüntetés bevezetése irányába tett minden lépés világos jelzés lenne arra, hogy Törökország nem kíván az európai család tagjává válni – jelentette ki kedden az Európai Bizottság szóvivője.
A halálbüntetés visszaállítása a legvörösebb vonalnak számítana, aminek még a lehetőőségéről sem vagyunk hajlandók vitát kezdeni – figyelmeztette kedden a török hatóságokat az Európai Bizottság szóvivője. Brüsszel ezzel azokra a hírekre reagált, melyek szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő népszavazás kiírását fontolgatja a halálbüntetés visszaállításáról és az EU-tagságról.
 
„A halálbüntetés bevezetése irányába teendő bármilyen lépés világos jelzés lenne arra nézve, hogy Törökország nem kíván az európai család tagjává válni” - tette hozzá Margaritisz Skinasz.
 
A Bizottság arra is felszólította a török hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot az elnöki hatalom kiterjesztéséről vasárnap tartott referendumon történt állítólagos szabálytalanságok kivizsgálására. „Felhívjuk Törökországot, hogy nagyon fontolja meg a következő lépéseit, és széleskörű konszenzusra törekedjen valamennyi politikai és társadalmi erővel” - közölte kedden a Bizottság.
 
Jean-Claude Juncker, a testület elnöke még kedden reggel telefonon beszélt az EBESZ választásokat megfigyelő missziójának vezetőjével.
 
Brüsszel arra is bátorította a török kormányt, hogy a távolodás helyett inkább újra a közeledést válassza az Európaiu Unióhoz.
 
A szóvivő egy kérdésre válaszolva lényegében elismerte, hogy Törökország továbbra is adós a vízummentesség megadásához szükséges 7 kritérium teljesítésével. Arra buzdította Ankarát, hogy minél előbb feleljen meg a kritériumoknak.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook