Szabad az út az EU-kanadai szabadkereskedelem előtt

Brüsszel, 2017. február 15.
Mintegy 150 fős szavazattöbbséggel áldását adta szerdán az Európai Parlament az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásra (CETA), megnyitva az utat az egyezmény legkorábban 2017. áprilisában történő ideiglenes hatályba helyezése előtt. A kereskedelmi alkut végleges életbe lépéséhez a tagállamokban is ratifikálni kell.
Egy meglehetősen megosztott Európai Parlament adta áldását szerdán arra a szabadkereskedelmi megállapodásra, amire az EU-ban egyfajta modellként tekintenek a jövőre nézve. A plenáris szavazáson 408-an támogatták, 254-en ellenezték az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA), míg 33-an tartózkodtak.
 
A pozitív szavazást követően az EP arra számít, hogy legkorábban április 1-én ideiglenesen hatályba helyezhetik a megállapodást, ami a a szolgáltatások és áruk kétoldalú kereskedelmében kevés kivétellel eltörli a vámtarifákat. A liberalizáció alól ugyanakkor mentesülnek a közszolgáltatások, az audiovizuális és a közlekedési szolgáltatások, és egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, mint a tejtermékek, a baromfi és a tojás. Ezekből a termékekből (miként a marhahúsból is) csak előre meghatározott kvóták erejéig lehet vámmentesen behozni.
 
Ahhoz, hogy az elsősorban baloldalon élesen bírált megállapodást véglegesen hatályba helyezzék, valamennyi uniós tagállamban ratifikálni kell. Elég, ha egyik országban elbukik a megerősítési folyamat, és a CETA is megszűnik. Ilyen veszély elsősorban Belgium francia ajkú régiójában, Vallóniában áll fenn, amelynek szocialista párti miniszterelnöke és a parlament tavaly októberben több feltételt is szabott előbb az aláírásnak, majd a későbbi ratifikációnak.
 
„A CETA elfogadásával a nyitottság, a növekedés és a magas szintű sztenderdek mellett tettük le a garast a protekcionizmussal és a stagnálással szemben. Kanadával közös értékeket vallunk, és egy olyan szövetségest tudunk magunk mellett, akire számítani lehet. Együtt falak helyett hidakat építhetünk polgáraink jóléte érdekében. A CETA a jövőbeni kereskedelmi megállapodások igazodási pontja lesz az egész világon” - jelentette ki a szavazást követően Artis Pabriks (lett, néppárti képviselő), a parlamenti jelentés gondozója.
 
„Trump elnök egy további jó okot adott a Kanadával fennálló kapcsolataink szorosabbra fűzésére. Miközben Trump vámokat vezet be, mi nem csak lebontjuk ezeket, de magasabb progresszív sztenderdeket is szabunk” - lelkendezett Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője a voksolás után.
 
A szocialista és demokrata pártcsoport, amelynek tagjait megosztotta a CETA, közleményében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az ő fellépésüknek köszönhetően az egyezmény kedvezőbb lett. Ez ugyanakkor nem elég, és az S&D a CETA-t az első lépésnek tekinti egy egy ú, progresszív kereskedelmi megközelítés felé.
 
A szocialisták emlékeztetnek rá, hogy az ő közbeavatkozásukra sikerült a befektetési vitarendezés szabályait átláthatóbbá és tisztességesebbé tenni. Az államok és a befektetők közötti eddigi vitarendezési rendszert a CETA-ban a befektetési bíróság rendszere váltja fel. A baloldali pártcsoport azt is magának tulajdonítja, hogy a tagállamok jogát semmi sem korlátozhatja a szabályozás terén és a közszolgáltatásokban, valamint az elővigyázatossági elv gyakorlásában.
 
A zöldek ugyanakkor a megállapodás jóváhagyása ellen szavaztak. „Az Európai Parlament nem tanulta meg a leckét a Brexit-szavazásból és Trump győzelméből, és a polgárokkal szemben a multinacionális cégek hatalmát és befolyását növelte” - szögezte le a francia Yannick Jadot, a zöldek témafelelőse.
 
A képviselők párhuzamosan a CETA-t kiegészítő EU-Kanada Stratégiai Partnerségi Megállapodást is megszavazták, jóval nagyobb többséggel. Ennek célja a kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzése olyan nem kereskedelmi jellegű kérdésekben, mint a kül- és biztonságpolitika, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, a fenntartható fejlődés és a kutatás és a kultúra.
 
Csütörtökön Strasbourgban az EP plenárisán beszédet mond Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook