Dinamikus növekedést és nagyobb hiányt jósol Brüsszel

Elsősorban a magánfogyasztásnak köszönhetően 2017-ben és 2018-ban is biztosan 3 százalék fölötti gazdasági növekedést jósol Magyarországnak friss előrejelzésében az Európai Bizottság. Az államháztartás hiánya ugyanakkor az alacsony 2016-os szintről 2,4-2,5 százalékra nőhet jelentősen romló strukturális egyenleg mellett. Eközben az államadósság szintje Brüsszel várakozásai szerint 71 százalék közelébe kerülhet 2018-ban.
Az átmeneti megtorpanás után 2017-ben és 2018-ban is dinamikus, biztosan 3 százalék fölött bővülhet Magyarország gazdasága. Ezt prognosztizálja hétfőn közzétett friss, téli gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.
 
2016-ban az előző évi 3,1 százalékról 1,9-2,1%-ra lassult le a magyar gazdaság növekedése (az önkormányzati szektor deficitje körül van némi bizonytalanság), amit a Bizottság az első háromnegyed évben a beruházások 12,7 százalékos visszaesésének tulajdonít – ez az uniós fejlesztési alapok új időszakára való átállásával függ össze.
 
A beruházási tevékenység lanyhulásának dacára a belső kereslet bővülni tudott, és a magánfogyasztás dinamikusan 4,8 százalékos növekedést mutatott, tükrözve a béremeléseket és a javuló foglalkozási helyzetet. Ezzel párhuzamosan a behozatal és a kivitel is növekedett 2016-ban.
 
A hazánkról készült elemzés emlékeztet rá, hogy a kormány és a szociális partnerek 2016 novemberében megállapodtak a minimálbér jelentős mértékű növelésében és a munkaadói társadalombiztosítási befizetések 2017 és 2018-ban történő csökkentéséről. Arra is kitér, hogy a társasági adó mértéke a nagy cégek esetében 19 százalékról, a kis- és középvállalkozások esetében pedig 10 százalékról egységesen 9 százalékra csökken minden cég számára. Ez előreláthatóan pozitív hatást gyakorol majd a növekedésre, mivel a magasabb bérek élénkítik a fogyasztást, az alacsonyabb adók pedig a beruházásokat.
 
Ezzel egy időben a minimálbérek emelkedése arra késztetheti a cégeket, hogy tőkével helyettesítsék a munkaerőt. A Bizottság 2017-ben GDP-arányosan 3,5, 2018-ban pedig 3,2 százalékos növekedést vár Magyarországon, ami még a lengyel előrejelzésnél (3,2% és 3,1%) is magasabb. Az uniós források növekvő mértékű felhasználásával a beruházások is fellendülhetnek. A háztartások fogyasztása az előrejelzés értelmében a fogyasztói bizalom erősödésével, a bankok egyéni hitelezésének fellendülésével és a pozitív munkaerőpiaci trendekkel párhuzamosan tovább fog bővülni a következő két évben. A Bizottság mindebből arra következtet, hogy a magánfogyasztás marad a gazdasági növekedés első számú motorja.
 
A nettó exportnak 2016-ig pozitív volt a hozzájárulása a növekedéshez, de ez 2017-ben negatívra fordul majd, ahogy a belső kereslet ösztönözni fogja az importot. Magyarország viszonylagos kereskedelmi teljesítménye a fajlagos munkaerőköltségek növekedésével lassulni fog, ami éreztetni kezdi hatását az árversenyképességen.
 
A munkanélküliség szintje tavaly 5,2 százalék körülre csökkent, és a Bizottság előrejelzése szerint idén tovább mérséklődik 4,8 százalékra, majd 2018-ban 4,5 százalékra. Ennek okaként azt jelöli meg a dokumentum, hogy a munkaerőpiac már így is telítve van és növekvő mértékben hiányzik a szakképzett munkaerő. Ez erős nyomást fejt ki a bérek növekedésére a minimálbérek emelkedéséből fakadó nyomás mellett. Ez így együttesen a reájövedelmek számottevő növekedését idézik elő a Bizottság szerint. De, mivel a magasabb minimálbérek a munkások tőkével való felváltására ösztönzik majd a cégeket, Brüsszel meglátása szerint ez ellensúlyozza majd a munkaerőpiac telítettségét.
 
A belső kereslet 2017-ben számottevően, a prognózis szerint 2,4 százalékra növeli majd az inflációt, ami a következő évben elérheti, sőt túl is szárnyalhatja a jegybanki célnak számító 3 százalékos szintet.
 
Az államháztartás hiányát 2016-ban a Bizottság a GDP 1,8 százalékára becsüli, ami az adóbevételek dinamikus növekedésének és az ideiglenes bevételeknek volt kösz9nhető, jóllehet a termőföldek eladásából származó egyszeri bevételek egy részét 2017-re tolták át. A jelentés arra is kitér, hogy 2016 végén a nem felhasznált költségvetési keretet „újra allokálták”.
 
A Bizottság előrejelzése 2017-ben már 2,4 százalékos államháztartási hiányt jósol, ami az EU-által támogatott projektek növekvő hazai társfinanszírozási költségeit, a kiadásnövelő intézkedéseket és a számottevő adócsökkentéseket tükrözi a munkaadói társadalombiztosítási hozzájárulások 5 százalékpontos csökkenését is beleértve. A deficitet növelő intézkedéseket a csökkenő szociális juttatások és kamatterhek, illetve az egyszeri bevételek részben ellensúlyozhatják.
 
Változatlan politikai forgatókönyvvel számolva a testület 2018-ra a GDP 2,5 százalékának megfelelő államháztartási hiányt, azaz további deficitnövekedést vár. Ami még mindig jóval alatta marad a 3 százalékos referenciaértéknek, jóllehet megforduló trendet mutat. A Bizottság itt megjegyzi, hogy a 2016-as végleges deficitszám a helyi önkormányzatok fiskális teljesítményétől függ, ami körül még mindig van némi bizonytalanság.
 
A költségvetés strukturális egyenlege ugyanakkor számottevően romlani fog a Bizottság várakozásai szerint. A 2016-ban várt -2,2 százalék után 2017-ben már -3,4, majd 2018-ban -3,6 százalékra nőhet a költségvetés strukturális hiánya, ami a növekvő pozitív kibocsátási rést tükrözi.
 
Brüsszel a GDP-arányos államadóssági ráta folyamatos csökkenését jelzi előre. A 2016-os 73,5 százalékos szintről 2017 végén előbb 72,3, majd 2018-ban 71,2 százalékra mehet le a magyar államadósság. Az adósságcsökkentést a gazdasági növekedés vezérli, bár az uniós alapok magyar kincstár által történő megelőlegezése és kifizetése közötti időkülönbség fordított irányba hathat – mutat rá téli előrejelzésében az Európai Bizottság.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook