A fiataloknak tulajdonítja sikerét Ausztria elnöke

„A fiatalok mozgósítása és a köztéri zene is fontos szerepet játszott a jobboldali populista elnökjelölt elleni sikerében” - vélekedett Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök, akinek első külföldi útja Brüsszelbe, a második pedig Magyarországra vezet. Christian Kern osztrák kancellár szerint minden olyan Brexit, ami kedvezőbb helyzetbe hozna egy nem klubtagot, kapitulációval érne fel az EU részéről.
„Próbálják meg a fiatalokat a saját oldalukra állítani” - ezt ajánlotta a „jobboldali populisták” ellen a választások előtt álló Hollandiának és más uniós tagállamoknak Ausztria új köztársasági elnöke, akinek első külföldi útja hétfőn Brüsszelbe, az Európai Bizottsághoz vezetett (a második látogatása pedig Budapesten lesz).
 
A zöld párt színeiben indult Alexander Van der Bellen, aki tavaly év végén nyert a szélsőségesnek tartott Osztrák Szabadságpárt jelöltjével szemben, Christian Kern szociáldemokrata párti kancellár társaságában látogatott hétfőn az Európai Bizottságba. A megbeszélést követő rövid sajtóértekezleten az államfő egy újságíró kérdésére vállalkozott arra, hogy tippeket adjon a populista kihívás előtt álló országoknak. „Az ausztriai kampány is megmutatta, hogy meg lehet nyerni egy választási kampányt a jobboldali populistákkal szemben” - szögezte le elöljáróban. „Próbálják maguk mellé állítani a fiatalokat” - folytatta, emlékeztetve rá, hogy az elnökválasztási kampány idején éneklő fiatalok lepték el Bécsben és más városokban az aluljárókat, a metróállomásokat és a köztereket, kiállva Van der Bellen mellett. „A zene nagyon fontos szerepet játszott (a győzelmemben)” - mondta.
 
Hozzátette, hogy a fiatalok által intenzíven használt közösségi média is sokat nyomott a latba: a kampány alatt 250 őt támogató videót tettek fel a különböző közösségi oldalakra.
 
Az államfő szerint olyan személyiségekre is szükség van, akiknek meggyőződése, hogy az EU nem csupán egy belső piac, hanem az egységes Európának értelme van. „Eszementnek kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, hogy a 30-as évek ódivatú szuverenitása több hatalmat ad az országodnak, mintha az EU tagja lennél” - jelentette ki az osztrák államfő. Hozzátette, hogy ez legalábbis működött Ausztriában, de minden országnak magának kell eldöntenie, mi a legjobb eszköz.
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a populisták szólamainak átvétele helyett nyíltan szembe kell szállni az általuk hangoztatott nézetekkel.
 
Az osztrák vezetők megerősítették, hogy a Junckerrel folytatott eszmecsere egyik hangsúlyos kérdése az volt, hogy Ausztria milyen lépéseket hozhat a „külföldi” (tartózkodtak attól, hogy kelet-európaiakat emlegessenek) munkavállalók által jelentett „szociális dömpinggel” szemben. Bécs sajtóhírek szerint egy olyan javaslatot mérlegel, amelynek értelmében a helyi, osztrák állampolgároknak preferenciális hozzáférésük lenne a munkaerőpiachoz (Svájc nemrég népszavazáson szentesítette ezt a megközelítést).
 
Az osztrák kancellár ugyanakkor sietett leszögezni, hogy nincs szó állampolgársági alapon történő megkülönböztetésről, ami nyilvánvalóan az uniós jogba ütközne. Emlékeztetett rá, hogy minden ötödik munkanélküli Ausztriában külföldi állampolgárságú. Van der Bellen a munkanélküliségi tényező mellett a nagy bérkülönbségekre, és az egyenlő munkáért egyenlő fizetséget elv fontosságára hívta fel a figyelmet. A Bizottság elnöke pedig megismételte, hogy a testület nem fog eltűrni semmilyen társadalmi kizsákmányolást, és következetesen fellép a szociális dömping ellen, ami szerinte ellentétes a munkavállalók érdekeivel.
 
Juncker hétvégi interjúját követően újfent arra a veszélyre figyelmeztetett (újságírói kérdésre), hogy a londoni kormány a tárgyalási szakasz előtt vagy közben külön-külön megkörnyékez majd egyes tagállamokat, egyoldalú kedvezményeket kínálva fel nekik bizonyos szektorokban, mint amilyen a vegyipar vagy a telekommunikáció, megbontva így az EU27-ek egységét.
 
Christian Kern világossá tette, hogy egy klubtagnak több joga kell, hogy legyen valakinél, aki már nem tagja többé ugyanannak a klubnak. „Minden más kapitulációval érne fel (az EU részéről)” - hangsúlyozta.
 
A két osztrák vezető a nap folyamán Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a migrációs válságról és az EU jövőjéről, azon belül is a közelgő római találkozón elfogadandó 60-ik évfordulós nyilatkozat tartalmáról beszéltek.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook