Kilencszeres különbség a tagállami minimálbérekben

Brüsszel, 2017. február 10.
Az EU-ban kilencszeres a különbség legmagasabb (luxemburgi) és a legalacsonyabb (bolgár) minimálbér között, igaz a harmadára csökken az eltérés, ha az összehasonlítás alapja a vásárlóerő-paritás. A magyar minimálbér 412 euróval az EU-n belül az utolsó harmadba tartozik.
Az EU 28 tagállama közül 22-ben létezik minimálbér (Dániában, Olaszországban, Cipruson, Ausztriában, Finnországban és Svédországban nem). Abszolút értékben kilencszeres a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb minimálbér, azaz Luxemburg (1999 euró) és Bulgária (235 euró) között – derül ki az Eurostat által frissen közzétett kimutatásból.
 
Sokkal kisebbre nyílik ugyanakkor az olló, ha vásárlóerő-paritáson hasonlítjuk össze az adatokat. Ebben az esetben már csak háromszorosa a luxemburgi minimálbér a bolgárnak. Ennek oka, hogy az alacsony minimálbérű országokban általában az árak is alacsonyabbak.
 
A minimálbér mértéke alapján három csoportba lehet beosztani az Unió tagállamait. Tíz uniós tagállamban a minimálbér a havi 500 eurót sem éri el. Ebbe a kategóriába tartozik csökkenő sorrendben Észtország (470 euró), Lengyelország (453 euró), Szlovákia, Horvátország, Magyarország (412 euró), Csehország, Lettország és Litvánia, Románia (275 euró) és Bulgária (253 euró).
 
Öt, délre vagy délebbre fekvő tagállamban 500 és 1000 euró között ingadozik a havi minimálbér. Ezek növekvő sorrendben: Portugália, Görögország (684 euró), Málta, Szlovénia (805 euró) és Spanyolország (826 euró).
 
A maradék hét tagországban havi 1000 euró feletti minimálbért fizetnek. Ezek: Nagy-Britannia (1397), Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Írország és Luxemburg (1999). Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban 2017 januárjában 1192 euró volt a szövetségi szintű minimálbér.
 
2008-hoz képest egyedül Görögországban csökkent a minimálbér (14%-kal), máshol mindenhol nőtt.
 
A minimálbér és az átlagbér között Portugáliában, Franciaországban és Szlovéniában a legkisebb a különbség (vagyis az átlagbér itt áll a legközelebb a minimálbérhez – a minimálbér az átlagbér 60 százaléka felett van). Hét országban ugyanakkor a minimálbér az átlgbér 50 százalékát sem érte el.
 
Magyarországon 2014-ben az átlagbér 54 százalékán állt a minimálbér. Nálunk 2017. január 1-jén 127 500 forint volt a minimálbér, 85 százalékkal több, mint 2008-ban.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook