Brüsszel nem kommentálja a magyar bejelentést

Az Európai Bizottság sajtónyilatkozatok alapján nem kívánja minősíteni azt a beharangozott magyar jogszabályt, aminek értelmében a menedékkérőket a menedékjogi kérelem elbírálásának idejére őrzött létesítményekbe helyeznék Magyarországon – közölte pénteken a testület szóvivője.
Az Európai Bizottság ténylegesen elfogadott jogszabály és nem sajtónyilatkozatok fényében kíván majd képet alkotni arról a Lázár János által csütörtökön beharangozott törvényről, ami újra bevezetné az idegenrendészeti őrizet intézményét Magyarországon. „Addig tartózkodunk mindenféle véleménynyilvánítástól” - jelentette ki pénteken újságírói kérdésre válaszolva a bel- és migrációs ügyi biztos szóvivője.
 
Natasha Bertaud hozzátette, hogy az EU szabályai világosan rendelkeznek a menedékkérők őrizetbe vételének lehetőségéről. Ezt a menedékkérők fogadásának és visszaküldésének a szabályairól szóló irányelv rögzíti. Főnökét, Dmitrisz Avramopuloszt idézve azt is hangsúlyozta, hogy a Bizottság számon kéri a tagállamokon a nemzetközi és uniós szabályok betartását. „Megvárjuk, amíg a magyar hatóságok tájékoztatást adnak nekünk (az elfogadott törvényről)” - közölte.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be a szigorító törvénycsomagot, amit hamarosan bemutatnak a kormánypárti frakcióknak. Közölte, hogy újra bevezetni tervezik az idegenrendészeti őrizet intézményét, és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején automatikusan minden, a határt illegálisan átlépni kívánó vagy menedékkérelmet benyújtó migráns ilyen őrizetbe kerül.
 
Bizottsági források emlékeztetnek rá, hogy a jelenlegi szabályok értelmében csak bizonyos feltételek mellett lehet menedékjogi kérelmet benyújtó személyek mozgását ilyen módon korlátozni. Általános, mindenkire kiterjedő őrizet a szabályokba ütközhet. Ettől függetlenül, úgy tudjuk Brüsszelben bíznak benne, hogy az új magyar szabályok is összhangban állnak majd az uniós előírásokkal.
 
Lázár János ugyanakkor már előre közölte, hogy a kormány tisztában van azzal, hogy az intézkedéscsomag komoly vitát fog kiváltani az EU-ban.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook