Levelet kap a kormány az atomtörvény ügyében

Az Európai Bizottság a következő napokban úgynevezett adminisztratív levelet küld a magyar hatóságoknak az atomtörvény decemberi módosításával kapcsolatban – jelezték előre jól értesült források. A levél kiküldése még nem jelenti a kötelezettségszegési eljárás megindítását.
Egymástól függetlenül két forrás is megerősítette lapunknak, hogy az Európai Bizottság nagyon rövid időn belül úgynevezett adminisztratív levelet küld majd a magyar hatóságoknak az atomtörvény tavaly decemberi módosításával összefüggésben. A levelet már korábban megírták, de egy belső döntés értelmében csak a pénteki máltai informális EU-csúcs után küldik el Magyarországra.
 
Az adminisztratív levél nem egyenlő a hivatalos felszólító levéllel, ami a kötelezettségszegési eljárás elindítását jelentené. Erről egyelőre nincs szó. Bár a Bizottság eredetileg a hazai nukleáris hatóság függetlensége csorbításának gyanújával vizsgálta a jogszabályt, egy nevének mellőzését kérő forrás szerint az adminisztratív levél megírásának és elküldésének a törvénymódosítás hivatalos bejelentésének elmulasztása az oka.
 
Az Országgyűlés december elején szavazta meg a törvényszöveget, ami arra hatalmazza fel a kormányt, hogy saját hatáskörben, rendelet kibocsátásával egyedileg eltérjen az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezésről szóló döntéseitől. A Bizottság Jávor Benedek magyar EP-képviselő és a Greenpeace megkeresésére szinte azonnal górcső alá vette azt, hogy a törvény összhangban áll-e az Euratom Szerződés rendelkezéseivel.
 
Jávor Benedek decemberben azt nyilatkozta a BruxInfónak, hogy két okból is aggályosnak tartja ebben a formában a jogszabályt. Először is azért, mert a kormány rendeletalkotási lehetősége (tudniillik, hogy eltérhet a normális engedélyezési eljárástól) csorbítja a nukleáris hatóság függetlenségét, ami az európai nukleáris szabályozás egyik sarokkövének számít. Másodszor: a törvény meglátása szerint leszűkíti a jogorvoslat lehetőségét a civil szervezetek és mások számára, ami az OAH által a közigazgatási eljárás során kiadott engedélyek esetén biztosítva van, a kormányrendeleteknél azonban nincs.
 
Egyes brüsszeli megfigyelők közvetlen összefüggést vélnek felfedezni az atomtörvény módosítása és a Paks 2. beruházásra vonatkozó állami támogatási vizsgálatnál a döntés meghozatalának elhalasztása között. Brüsszelben nyílt titok, hogy a testület eredetileg december 7-én tervezte a döntést az ügyben, ám ezt végül meghatározatlan időre elhalasztották. Margrethe Vestager versenypolitikai biztos egy sajtótájékoztatón a halasztás okát firtató kérdésre nem adott egyértelmű választ, de szavaiból egyesek arra következtettek, hogy az állami támogatás jóváhagyásával kapcsolatos osztrák aggodalmak húzódhatnak meg a háttérben.
 
Bécs már jelezte, hogy bírósághoz fordul (ahogy azt egyébként a brit Hinkley Point atomerőmű-beruházás állami támogatásának jóváhagyása után is tette), ha a Bizottság zöld utat ad a projektnek. Az osztrákok érvelése szerint az államilag szubvencionált villamos áram torzulásokat idézne elő a regionális árampiacon.
 
Ha viszont tényleg az atomtörvény módosítása volt az oka a halasztásnak, akkor a BruxInfónak nyilatkozó források élnek a gyanúperrel, hogy az állami támogatásról sem hoz döntést addig Brüsszel, amíg a magyar fél nem állítja vissza a korábbi állapotot.
 
Általános várakozások szerint az Európai Bizottság nem fogja tiltott állami támogatásnak minősíteni a paksi beruházást, és bizonyos garanciák ellenében zöld jelzést ad majd a projekt konstrukciójának. Egyesek azt is tudni vélik, hogy politikai szinten tulajdonképpen már meg is született a döntés, és legkésőbb február végére tippelik ennek formalizálását.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook