Önkéntes felajánláson alapul majd a menekültek áttelepítése

Brüsszel, 2016. július 13.
Közös európai uniós áttelepítési keretprogramot javasolt szerdán az Európai Bizottság, amely ugyanakkor nem tartalmaz áttelepítési kvótát, hanem a befogadás a tagállamok előzetes felajánlásain alapul, és utólag sem helyeznek kilátásba a nem teljesítő országok felé szankciókat.
„Büntetés helyett a meggyőzésre helyezzük a hangsúlyt” – mutatott rá a keretprogram brüsszeli bemutatásakor Dmitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztos.

A testület javaslata értelmében évente úgynevezett áttelepítési tervet fogadnának el, amihez bizottsági javaslat alapján a leendő származási területek behatárolásához földrajzi prioritásokat határoznak majd meg. A tagállamok – valamint a társult Schengen-tagok – minden évben jelezni fogják, hogy összesen hány ember befogadására készek az áttelepítési program keretében, ebből áll majd össze az éves „EU-keret”.

A Bizottság évente 10 ezer eurót tervez folyósítani minden áttelepített személy után a befogadó országnak, amely utóbbi viszont maga felelős a bevállalt kontingens elszállításáért a származási területről.

Az áttelepítési program bizonyos kritériumokat is meghatároz majd annak eldöntéséhez, hogy mely országok, illetve régiók jöhetnek elsősorban szóba áttelepítési származási területként. Így figyelembe fogják venni a harmadik országban tartózkodó – menedékre jogosult – személyek számát, e harmadik ország és az EU közötti kapcsolatok jellegét, a menekültügyben létrejött együttműködés mibenlétét, így nem mellesleg a visszafogadásra való készséget is.

Avramopulosz egyébként ennek kapcsán sokatmondóan hangsúlyozta, hogy a keretprogram szervesen illeszkedik majd a június 7-én bemutatott partnerségi programok végrehajtásához.

Az áttelepítési keretprogram – ami tehát az Európai Unión kívülről a tényleges védelemre szoruló személyek átvételéről és tagállamokba történő ideiglenes telepítéséről intézkedik, (szemben az áthelyezési programmal, ahol már EU-tagországokban lévő menekültek további EU-tagok között történő szétosztása a cél) – tavalyi próba jellegű meghirdetése óta több fontos módosításon esett át.

Az önkéntes jelleg akkor is adott volt, de a Bizottság „indikatív jelleggel” tagországokra lebontott „áttelepítési kulcsokat” is bejelentett még. Ez tehát mostanra elmaradt, (Magyarországra az akkori elképzelések szerint adott kontingensből az áttelepítendő személyek 1,53 százaléka jutott volna). Cserébe az akkor felajánlott 6000 eurós közösségi költség-kiegészítés személyenként 10 ezerre nőtt.

Picit jobban halad az áttelepítés, továbbra is döcög az áthelyezés

Tavaly július óta – miután elvi szinten eldőlt, hogy próbaként 20 ezer fő áttelepítését fogják lebonyolítani (itt egyébként utóbb a tényleges keret az önkéntes felajánlások nyomán valamivel több, mint 22 ezer fő fölé ment) – összesen 8.268 személyt vettek át EU-országok uniós területen kívülről (jellemzően Törökországtól, Jordániától és Libanontól). Az akcióban eddig 20 ország vett részt, így az EU-tag Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, valamint a társult résztvevőként Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc. Szám szerint a legtöbb áttelepített személyt Ausztria (1453 fő), Nagy-Britannia (1864 fő), és Norvégia (1098 fő) fogadta be.

Mindezt egészíti ki a márciusi EU-török áttelepítési megállapodás, aminek keretében eddig 804 szíriai érkezett EU-tagországokba (ez utóbbiban eddig Finnország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország vettek részt). A török megállapodás részeként a legtöbb menekültet Németország és Svédország vette át (294 és 254 fő).

Magyarország mindkét esetben „zéró fős” ajánlatot tett.

Bár a Bizottság igyekezte „haladásként” – illetve a folyamat „felgyorsulásaként” - jellemezni azt, hogy az elmúlt egy hónapban 775 főt helyeztek át, megfigyelők és sajtójelentések visszatérően emlékeztetettek arra, hogy a Bizottság szerdán közzétett „eredményjelentése” szerint is tavaly óta összesen 3.056 menekült tagországok közötti áthelyezésére került csak sor, az összesen célul kitűzött 160 ezerhez képest.

A tavaly szeptemberben elfogadott áthelyezési program szerint egyelőre Görögországból és Olaszországból vesznek át migránsokat tagországok, a kettőjük közötti arány azonban erősen eltolódott az előbbi javára (közel kétharmad-egyharmad az arány a Görögországból és az Olaszországból áthelyezettek között).

Az áthelyezési programban eddig nem vett részt Ausztria, Dánia, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia. (A tavaly szeptemberi belügyminiszteri tanácsülés döntése elvben valamennyi tagállamra nézve kötelező áthelyezési döntést hozott, ennek jogosságát azonban utólag a luxembourgi bíróság előtt megtámadta Magyarország és Szlovákia. Dánia kimaradási lehetőséget élvez a program végrehajtása alól.)

A legtöbb befogadásra az áthelyezési program keretében eddig Franciaország mutatott készséget (991 fő). Több mint 400 áthelyezett személyt fogadott be Portugália (452), 397 személyt vett át Finnország, 367-et Hollandia.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook