Brüsszel figyelmeztette a kormányt a nyugdíjtervek miatt

Brüsszel, 2010. november 25.
Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön szóvivője útján fejezte ki rosszallását a magyar kormány nyugdíjrendszert érintő előző napi bejelentése, továbbá az intézményi kereten végrehajtott illetve tervezett változtatások miatt.
„Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni” – közölte csütörtökön Amadeu Altafaj, Olli Rehn biztos szóvivője, aki hozzátette, hogy noha a nyugdíjrendszerek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, a Bizottságnak ettől függetlenül egy sor aggálya van.

Az egyik észrevétel a hosszú távú fenntarthatóságot érinti. „Ezt illetően aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetési terv határozottan sugallni látszik” – jelentette ki a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

Altafaj szerint további aggodalom tárgya a második pilléres nyugdíjreform visszafordításának módja. „Mindenekelőtt, úgy tűnik, hogy a második pillérben való maradás és az elsőbe való visszatérés közötti választás nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott, mivel a kedvezményezetteket automatikusan az állami nyugdíjpillérhez irányítják, ha csak január végéig másképp nem nyilatkoznak, és a második pillérben maradók elveszítenék az állami nyugdíjra való jogosultságukat, noha a munkaadói hozzájárulások továbbra is befolynak majd a büdzsébe” – szögezte le nyilatkozatában Rehn szóvivője. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magán-nyugdíjpénztárak hasznos szerepet játszanak a hazai tőkepiacok elmélyítésében, ennek a rendeltetésüknek azonban nem lesznek többé képesek eleget tenni, ha életképességüket aláássák.

A Bizottságot azonban a magyar kormány több közelmúltbeli, vagy tervezett intézkedése is nyugtalanítja, amely meglátása szerint megbontaná a jelenlegi költségvetési és egyéb intézményi keretet. „A nyugdíjreformon túl a magyar intézményi keretben mostanában bekövetkezett több változtatás vagy javaslat miatt is aggódunk, amelyek alááshatják a független intézmények számottevő ellenőrző (értsd: figyelemmel kísérő és jelző) képességét” – közölte a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

A Bizottság más, nevük elhallgatását kérő források szerint alapvetően három dologra céloz. Az első az Alkotmánybíróság hatáskörének költségvetési kérdésekben való korlátozásáról szóló döntés. A második a Költségvetési Tanács büdzséjének drasztikus csökkentésére vonatkozó javaslat. A harmadik pedig bármilyen intézkedés, amely megnyírbálná a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, ideértve a monetáris tanács kinevezési gyakorlatának megváltozátatását és a jegybanki törvény megváltoztatását.

Eddigi hozzászólások (1)

_gyt | 05.05 17:33
A világ minden idők TOP 7 legszexibb embere! http://goo.gl/7SFqMN (7SexyFirstqMeN) Ne tévesszen meg a videó címe, csak azért ez a címe, hogy a YouTube ne tiltsa le videót.

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook